SB Agro, een samenwerking tussen vier akkerbouwers in de Nederlandse Noordoostpolder, koos in de zomer van 2024 voor CupWheel-banden onder zijn Fendt 720 Vario. De bijzondere vorm van deze banden maakt het mogelijk om met minimale bandenspanning het land op te gaan.
Ze maken hiervoor gebruik van een set die geleverd werd door Molcon Interweels nv uit Dendermonde (België). Dat is voor de Galileo CupWheel-band de exclusieve importeur en verzorgt de distributie naar de professionele bandenhandel.
SB Agro
SB Agro is één van de eerste gebruikers van CupWheel-banden. Dit samenwerkingsverband bestaat uit vier akkerbouwers, die gezamenlijk op 325 hectare telen, waarbij het machinepark en de arbeid zijn gedeeld. Deze bundeling van krachten maakt het dan ook interessant om dergelijke nieuwigheden uit te proberen. “Toch heeft onze dealer ons wel echt over de streep getrokken”, aldus Klaas-Jurjen Zachariasse, akkerbouwer en aandeelhouder binnen SB Agro. “Samen hebben we goede afspraken gemaakt. Ze staan achter het product en wij zijn tot dusver ook tevreden.”
CupWheel-banden
Na positieve verhalen te hebben gehoord over het CupWheel-concept van Galileo, verdiepte SB Agro zich in de mogelijkheden. In een gesprek met zijn vaste Profile-dealer uit Emmeloord bleek dat enkele CupWheel-banden beschikbaar kwamen.
SB Agro koos voor de 710/70 CW 38 banden onder haar Fendt 720 Vario, die is uitgerust met een luchtdrukwisselsysteem. Deze combinatie wordt met name ingezet voor grove grondbewerking, zoals ploegen. “Aangezien we kiezen voor bovenover ploegen, is de bovenste laag van de bodem soms redelijk nat. Hierdoor krijg je sneller last van slip”, vertelt Zachariasse.

Grip naar een hoger niveau
Voorheen maakten de akkerbouwers gebruik van XeoBib-banden van Michelin, die ook goed bevielen. Echter, het gebruik van CupWheel-banden heeft de grip naar een hoger niveau getild. “Dat is wel echt het grote voordeel van deze banden. Je hebt bijna geen last meer van slip tijdens het ploegen. Daarnaast kun je met een lagere bandenspanning het land op, waardoor je een stapje extra kunt zetten in het verlagen van de bodemdruk.”
Unieke verschijning met minimale bodemdruk
Lees ook het bijbehorende artikel uit Vakblad de Loonwerker: Unieke verschijning met minimale bodemdruk.
Tekst: Kim Sjoers en Seppe Deckx
Beeld: Kim Sjoers en Molcon Interwheels nv