Eind 2024 trok de redactie samen met Gregor Grootjans, Product Specialist JCB BeNe, naar de UK. Op de JCB-farm toonde de fabrikant zijn nieuwigheden voor de landbouwsector. JCB luisterde vooral goed naar zijn klanten en vult met de noviteiten de door gebruikers ervaren gaten op in het gamma.
DualTech VT-transmissie
De telescopische wielladers uit de Telemaster-serie zijn al jaren toonaangevend in de markt. Nu voegt de fabrikant met de TM280 en TM280S twee versies toe die echt mikken op de middenklasse. “Het project startte 2,5 jaar geleden omdat de markt vroeg naar een model tussen onze TM220 en TM320”, legt de productverantwoordelijke uit. “De TM280 met 109 pk is bedoeld voor gebruikers die negentig procent van de tijd op de boerderij aan het werk zijn. Hij beschikt over een JCB DieselMax-motor en hydrostatische transmissie met één bereik tot dertig kilometer per uur. De S-variant beschikt over 130 pk en is uitgerust met de met DualTech VT-technologie. Deze hydromechanische transmissie werkt hydrostatisch tussen 0 en 25 kilometer per uur, van 25 tot 40 kilometer per uur gaat het om een directe mechanische aandrijving. Dit zorgt ervoor dat de machine goed te hanteren is op de boerderij maar ook sterk en zuinig presteert op de baan, bijvoorbeeld bij het trekken van een aanhangwagen.”
JCB bepaalde eerst de hoogte (2,6 meter) en bouwde dan alles errond. Zo slaagde de fabrikant erin de machine laag en smal (2,1 of 2,3 meter, afhankelijk van de banden) te houden en toch de ruime cabine van de TM420 te voorzien. Door de motor en transmissie lager in de machine te steken, is ook het zicht naar achteren een pak beter. De machine heeft een hefvermogen van 2,75 ton en een maximale hefhoogte van 4,8 meter.
Aanhangwagens trekken
We kregen ook de kans om zelf even te experimenteren met de verschillende transmissiefuncties. Je kan kiezen voor een scherpere dynamische respons voor het schakelen tussen vooruit en achteruit om te voldoen aan verschillende toepassingen en rijstijlvoorkeuren. De TM280 beschikt over drie modi die je selecteert met knoppen op de joystick van de giekbediening. Wij testten de machine in de kruipmodus en werkten met een aangedreven veegborstel. In dat geval wordt de motortoerentalregeling van het gaspedaal gescheiden, zodat het volledige vermogen van de hydraulische pomp beschikbaar is bij snelheden tot twintig kilometer per uur.

De TM280S is bijzonder goed uitgerust voor het trekken van aanhangwagens en ander getrokken materieel. JCB biedt hydraulische remcircuits voor aanhangwagens met enkele of dubbele lijn en meerdere sleepopties, waaronder een gepatenteerde opbergbare hydraulische oppikhaak. Vooraan zijn er meerdere opties voor het koppelen van uitrustingsstukken, waaronder de Euro hitch die het mogelijk maakt om uitrustingsstukken uit te wisselen tussen de wiellader en de voorlader van een tractor.
We kregen ook een preview van de ultracompacte TM110. Die lanceerde JCB pas in januari tijdens de Lamma-beurs in UK. Deze machine van 50 pk weegt 3 ton en lift 1,1 ton tot een hoogte van 3,5 meter. Met zijn hydrostatische transmissie, maximale snelheid van 30 kilometer per uur, breedte van 1,56 meter en hoogte van 2,2 meter is deze machine ideaal voor het gebruik in stallen.

Meer vermogen, prestaties en productiviteit voor de 435S wiellader
De 435S wiellader wordt door JCB zelf omschreven als het vlaggenschip in de S-range. “Er zijn agrimodellen van 411 tot 457 en de S-range gaat van 413S tot 457S. Maar de 435S is absoluut de eerste keuze van loonwerkers voor silage- en mestverwerking met hoge capaciteit. Nu kregen we de kans om upgrades te doen.”
Die aanpassingen zitten voornamelijk in een verhoogd motorvermogen en koppel, aangevuld met verbeterde aandrijflijncomponenten. Dat vermogen ging van 252 naar 282 pk, wat neerkomt op een verhouding van 19 pk per ton. Het piekkoppel kan nu over een range van 500 rpm behouden worden. Het resultaat is dat machinisten dezelfde prestaties kunnen leveren bij een veel lager motortoerental, waardoor het brandstofverbruik wordt geoptimaliseerd.

Al die power moet uiteraard overgebracht worden naar de wielen en daarom werd er een nieuwe transmissie voorzien. Die beschikt over een koppelomvormer zoals bij de 457S. Die koppelomvormer met directe aandrijving vergrendelt automatisch in de versnellingen voor de weg en is instelbaar door de bestuurder in andere versnellingen. JCB voorzag ook assen voor zwaarder gebruik die tot 34 procent meer koppel aankunnen.
Ook deze machine konden we uitproberen. Interessant was dat de oude en nieuwe versie langs elkaar stonden zodat we zelf de verschillen konden voelen. We konden experimenteren met de koppelvergrendeling in verschillende versnellingen en met het sturen met een joystick. Dat laatste zorgt voor een pak meer comfort bij herhaalde laadcycli. Het vraagt even gewenning maar al na enkele minuten voelt het makkelijker aan.
Drie nieuwe loadalls
We konden ook nog proeven van drie nieuwe loadalls: de 542-100, 560-80 en 538-60.
Met de 542-100 konden we hooibalen laden. JCB wil met deze machine zwaardere gewichten naar grotere hoogtes kunnen brengen. Maar ook zorgen voor snellere verplaatsingen tussen verschillende werkzaamheden. Nieuwe chassis- en giekontwerpen zorgen voor een maximale laadcapaciteit van 4.2 ton en een hefhoogte van 9,8 meter (dan tot 1,8 ton). Dit is een aanzienlijke toename ten opzichte van de huidige 536-95, populair bij grote boerderijen, maar zonder toename van de totale grootte. Het is daarom een ideale machine voor het stapelen van grote balen. Interessant daarbij is dat de vooras negen graden links en rechts hydraulisch versteld kan worden met de Sway Control. Zo kan de gebruiker veel stabieler werken. Verder is de arm aan de zijkant beschermd om schade te vermijden bij bijvoorbeeld een vallende hooibaal. De kiephoek is vergroot en dankzij een grotere overbrenging is de arm ook sneller. Optioneel kan de fabrikant een afneembare dakbescherming voorzien.

Vervolgens mochten we terug gaan vegen met de 538-60 (21,6 pk per ton). Volgens de productspecialisten heeft deze machine quasi geen tailswing. “De wielen zijn de hoeken, dus deze machine is ideaal om te werken in een compacte omgeving. Hij is T1b gehomologeerd, haalt vijftig kilometer per uur en de 4,8 liter motor is vrij groot voor de sector.” Toch kan je met deze machine heel precies werken, dankzij de fleximodus. Met het AGRI Pro uitrustingspakket en DualTech VT transmissie mikt JCB op landbouwers en loonwerkers die op zoek zijn naar de ultieme prestaties van verreikers.
Zwaardere aandrijflijn
De nieuwe loadall 538-60 AGRI Pro brengt de combinatie van hoog vermogen en hoge rijsnelheid voor het eerst naar de 6-meter klasse. De nieuwe AGRI Pro-versie van de 560-80 voegt een zwaardere aandrijflijn en een 173pk JCB DieselMAX-motor toe aan een 8-meter machine die bekend staat om zijn bulklaad- en overslagproductiviteit. De 560-80 was voorheen alleen beschikbaar in AGRI Super (130pk) uitvoering met een JCB Powershift transmissie met vier versnellingen en 140 liter per minuut hydrauliek, en in AGRI Xtra uitvoering met 150pk, een 160 liter per minuut pomp en de DualTech-VT hydrostatische/powershift transmissie. Dit vergroot het vermogen van de machine om bijvoorbeeld vlot dierlijke mest te laden, zoals we zelf konden proberen.

Tekst en beeld: Seppe Deckx en fabrikant
Dit is een artikel dat eerder verscheen in vakblad de Loonwerker. Als eerste dit soort reportages lezen? Abonneer u dan hier op het vakblad en ontdek veel meer over loonwerk en grondverzet.