Wacker Neuson presenteerde midden op hun stand een mobiele graafmachine, de EW100-2. Deze graafmachine is vanaf de fabriek uitgerust met een ‘plug-and-play’-systeem, waardoor diverse hydraulische aanbouwwerktuigen van verschillende bedrijven gemakkelijk kunnen worden gekoppeld, zonder aanpassingen aan de soft- en hardware.
“Voorheen kostte het al gauw twee tot drie dagen om een besturingssysteem voor bijvoorbeeld een draaikantelstuk te installeren in grotere kranen, maar tegenwoordig is dat met twee tot drie uur gedaan”, vertelt Ruben Wellink, Product Expert bij Wacker Neuson.
“De volledige besturing, met joysticks en kabelbomen, diende te worden vervangen. Daarnaast maak je altijd gebruik van extra besturingssystemen van de leverancier. In het geval van een storing was het dan moeilijk de oorzaak van het probleem te vinden, aangezien het volledige elektronicasysteem was aangepast. Ook communiceerde je dan met meerdere partijen, want het probleem kon zowel bij de kraan als bij het hulpstuk liggen.”
Wacker Neuson brengt uniformiteit
Deze kraan brengt uniformiteit in het gebruik van hulpstukken. Door middel van een vijftal snelkoppelingen en een stroomaansluiting verbindt het Open-S systeem snel en gemakkelijk verschillende hulpstukken aan de kraan. Vervolgens wordt deze connectie direct weergeven in de display in de cabine. Dit is inclusief type- en serienummer en diverse instellingen van het draaikantelstuk.
“Voor deze kraan hebben we gekozen voor een samenwerking met Steelwrist. Er zijn echter diverse andere merken waarmee we dit systeem succesvol hebben getest”, aldus Wellink.
MiC 4.0
Dit idee is ontstaan vanuit MiC 4.0 (Machines in Construction), een concept dat werd geïntroduceerd op de Bauma beurs 2019 in München. Mic 4.0 streeft naar een overkoepelende software om alle machines in de GWW-sector gemakkelijk te laten samenwerken. Inmiddels doen meer dan honderd Europese bedrijven mee. Wacker Neuson is de eerste ter wereld die een kraan met deze overkoepelende software op de markt heeft gebracht.
Tekst: Kim Sjoers
Beeld: Jan Geert Vedelaar