Een gezonde bodem vormt de basis voor een gezonde bedrijfsvoering. Dat betekent idealiter zo min mogelijk gewicht en verkeer op het land. Berns & De Vries uit Marknesse is zich daar terdege van bewust. Om insporing en bodemverdichting te voorkomen, schaften zij de lichtgewicht Tjalma-sleepslangbemester aan.
Volgens Patrick De Vries van Berns & De Vries vult dit een belangrijk gat in de markt van de polderakkers. En dat vermoeden blijkt te kloppen, want de vraag naar zijn sleepslangbemester is groot.
Sleepslangen
Sleepslangen is sinds dit seizoen een nieuwe dienst die Berns & De Vries aanbiedt. Volgens Patrick de Vries is het een waardevolle aanvulling op het totaalpakket dat zij de melkveehouderijsector al bieden. Tot dit jaar konden zij mest alleen uitrijden met de mesttank. Maar als je je dan aan het sleepslangen waagt, moet je als loonbedrijf ook opvallen, vindt De Vries. Zo kwam het bedrijf uit op de lichtgewicht sleepslangset van Tjalma.
Met de lichtgewicht Tjalma-sleepslangbemester kun je onder ongunstige omstandigheden toch net iets eerder het land op. En dat biedt volgens Berns & De Vries voordelen. “Hoewel je inlevert op capaciteit en meer sporen rijdt, heeft de grond het een stuk minder zwaar te verduren. We zijn dit jaar al vroeg begonnen met sleepslangen op veengronden in Friesland, iets wat met een reguliere sleepslangbemester niet mogelijk was geweest. Vooral nieuw ingezaaid grasland heeft nog weinig zoden en daardoor weinig stevigheid, waardoor een lichtere aanpak essentieel is. Daarom geldt voor deze ondergronden: hoe lichter het verkeer, hoe beter dat is voor de bodem,” zegt De Vries.

Kleigronden van de polder
Loonbedrijf Berns & De Vries is hoofdzakelijk actief op de kleigronden van de polder. Juist op deze gronden biedt de lichtgewicht sleepslangbemester uitkomst. Maar De Vries merkt dat ook in Friesland de vraag naar zijn sleepslangbemester toeneemt. De zachte, natte veengronden vragen, net als de kleigronden in de polder, om extra aandacht voor bodembehoud.
Tjalma-sleepslangbemester
De Tjalma-sleepslangbemester heeft een breedte van negen meter. Dat is ten minste drie meter smaller dan gangbare sleepslangmachines. Omdat de sleepslangbemester smaller is dan reguliere systemen, leidt dit op zichzelf al tot een eerste gewichtsbesparing. De Vries zegt: “Een breder systeem heeft extra scharnierpunten nodig om de machine in te klappen. Hierdoor word je al snel een stuk zwaarder.” Maar daardoor is ook de slang die erachter hangt dunner. De Vries stelt dat juist op dit aspect veel winst is behaald, omdat het veel kracht vergt om een dikke slang te verslepen. En als kers op de taart kan, door de minder vereiste kracht, ook een lichtgewicht trekker worden ingezet tijdens het sleepslangen. Deze weegt maar liefst een paar ton minder dan reguliere trekkers die worden gebruikt voor sleepslangwerkzaamheden. “Volgens mij kan je het niet veel lichter krijgen,” stelt De Vries.
Optimalisatie
Maar Berns & De Vries blijft investeren in de optimalisatie van zijn sleepslangbemester. Zo is er een draadloos bedieningssysteem aangeschaft, waarmee de bestuurder in het land de pomptractor op afstand kan regelen. Dit vergroot het gebruikersgemak en bespaart de loonwerkers in het veld veel tijd.
Tekst en beeld: Annabel Klein Woolthuis