Al een aantal dagen staat het weer in het teken van herfst. Veel bewolking, regen en aan zee soms een stevige wind. Zondag passeert een lagedrukgebied, mogelijk levert dat storm op aan de kust en in het noorden van het land.
Het weerbeeld lijkt nu, vrijdagochtend 27 september heel aardig. Het is afwisselend bewolkt en af en toe komt de zon even te voorschijn. Echter blijft dit niet zo. De eerste buien trekken al over het land. In de loop van vrijdagmiddag zullen er meer buien het land in trekken. Met name in het westen en noorden van het land zal het karakter van de buien behoorlijk pittiger gaan worden, en dan met name met de kans op korrelhagel en onweer. Met een maximumtemperatuur van 18 graden blijft de temperatuur aan de vrij zachte kant. De zuidwesterwind varieert van matig landinwaarts tot krachtig langs de kustlijn.
In de avond en nacht van vrijdag op zaterdag blijven de buien aanwezig, en ook nu geldt dat er onweer bij kan zijn. De temperatuur zal in de loop van de nacht dalen naar een graad of 13. Met name langs de westkust kunnen er vanavond en vannacht tijdens de passerende buien windstoten verwacht worden van 75 km/uur.
Ook zaterdag 28 september zal niet droog verlopen. Er trekken van west naar oost regelmatig buien over die afwisselen met bewolking. De temperatuur zal in de middag oplopen tot 18 graden en de zuidwestenwind is matig landinwaarts, op het IJsselmeer en langs de kust vwordt deze vrij krachtig tot krachtig.
Eerste herfststorm in aantocht?
Aanstaande zondag, 29 september, kan het voor het eerst deze herfst tot officiële storm komen. Een lagedrukgebied koerst vanaf de Atlantische Oceaan over de Britse Eilanden en de Noordzee naar Denemarken. Onderweg ontwikkelt dit lagedrukgebied zich mogelijk tot stormdepressie, waardoor vooral het noorden met storm te maken kan krijgen. Daarbij zijn dan ook windstoten mogelijk van soms meer dan 100 km/uur.
Er is officieel sprake van storm wanneer op ten minste één KNMI-station gemiddeld over een heel uur windkracht 9 wordt gemeten. De kans op het behalen van storm is het grootst aan de noordwestkust, rond het IJsselmeer, op de Wadden en langs de noordkust.
Koers lagedrukgebied bepalende factor
Het lagedrukgebied waar we zondag mee te maken krijgen, 'ligt' nog niet vast in de modellen. In elke berekening heeft het lagedrukgebied een andere koers, waardoor ook de wind in de berekening anders is. Bij kleine lagedrukgebieden als deze, komt het altijd op details aan. Naast de precieze koers is er ook nog altijd een koppeling met de stroming op grotere hoogte wat maakt of een lagedrukgebied zich kan ontwikkelen tot stormdepressie of niet.
Omdat het op details aan zal komen, is er uiteraard nog behoorlijke onzekerheid in de weersverwachting voor komende zondag. Het lagedrukgebiedje dat zich mogelijk bij ons tot storm ontwikkelt, bevindt zich nu tussen Nova Scotia en New Foundland, aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de komende dagen tijdens de oversteek naar Europa nog van alles kan gebeuren met dit lagedrukgebiedje.
Herfst 2018
Vorig jaar verliep de herfst rustig, het kwam zelfs niet één keer tot storm. Een herfst zonder storm is overigens niet uniek. Komt het zondag daadwerkelijk tot storm, dan is dat de eerste herfststorm sinds 29 oktober 2017.
De laatste keer dat we met storm te maken hebben gehad, is overigens niet eens lang geleden. Afgelopen 10 augustus stormde het een uur lang in IJmuiden, een officiële zomerstorm dus.
Bron: WeerPlaza, Buienradar