Met de CHD DG heeft VOF Koenraadt uit het Noord-Hollandse Middenmeer een moderne veldspuit aangeschaft. Qua wendbaarheid levert het akkerbouwbedrijf met deze getrokken machine misschien wat in ten opzichte van hun vorige zelfrijder, maar door de nieuwste technieken zien Tom en Noud Koenraadt het echt als een stap vooruit. “Het is de bedoeling dat deze combinatie nog heel lang op dit bedrijf blijft.”
Bij de vervanging van de zelfrijdende veldspuit hadden Tom en Noud Koenraadt aanvankelijk hun pijlen gericht op een jonggebruikte machine. De oude machine was netjes bijgehouden, maar het onderhoud nam wat toe. Een jonggebruikte zelfrijder of getrokken spuit van vijf tot zes jaar oud als alternatief kwam niet op de markt. Bovendien liepen vader en zoon tegen het feit aan dat op een spoorbreedte van anderhalve meter van nieuwere zelfrijdende machines over het algemeen te zwaar zijn, vijf ton zwaarder dan de zelfrijder die ze hadden.
“We kiezen voor een maximale werkbreedte van een getrokken veldspuit, maar wel een spoorbreedte van anderhalve meter, omdat je anders te veel gewas wegrijdt. Daar is de grond hier veel te duur voor”, schetst Tom Koenraadt. Jonggebruikt betekent daarnaast ook dat je niet kunt profiteren van de allernieuwste technieken.
Getrokken CHD veldspuit
In de omgeving van Middenmeer rijden de nodige getrokken veldspuiten van CHD. De gebruikers zijn over het algemeen zeer te spreken over de kwaliteit die de modulaire machinebouwer uit Ter Apel levert. Na een gesprek met de boekhouder, die het familiebedrijf ook wees op de mogelijkheid om subsidie aan te vragen, is het vizier verlegd naar een getrokken machine. Inmiddels zijn de eerste tientallen hectares met de nieuwe CHD DG gespoten.
Modulaire bouw heeft ook als voordeel dat er maatwerk geleverd kan worden. Dat geldt ook in het geval van VOF Koenraadt. De machine is bijvoorbeeld uitgevoerd met een olietank van vierhonderd liter waarmee de telers minerale olie kunnen toevoegen. Dit is om de pootaardappelen te beschermen tegen luis. “Dit levert een arbeidsbesparing op omdat je nu niet meer de tien liter kannetjes hoeft te vullen en naar de spuit te brengen.” Met een draai aan de knop vindt er een fustreiniging plaats. Ook de aanwezigheid van een ringleiding levert een besparing op qua tijd, want ook dat hadden de akkerbouwers uit Middenmeer niet op hun vorige machine.
Tankinhoud en boomlengte
Met de olietank is voor de schoonwatertank een ‘inpandige’ oplossing gekomen. De grote tank heeft daarmee een totaal van 4000 liter inhoud, 3650 liter nominaal en 350 liter schoon water. De tank is uitgerust met CHD ARS (automatische reiniging) en tankcontrol voor exact vullen en minimaliseren van restvloeistof. De boomlengte is 33 meter, het maximum voor een getrokken machine. De luchtafsluitbare doppen zitten op een onderlinge afstand van 25 centimeter. Met enkele dopschakeling hopen de telers een besparing in middel te realiseren. Dit wordt nog versterkt door de aanwezigheid van sensoren, die de hoogte van de boom en het gewas meten, de in hoogte verstelbare kopakkerboom van zes meter en de elektrische kantdoppen.
Gps helpt om het middel op het juiste moment op de juiste plek te krijgen. Het spuitwerk is in het donker verlicht door led- bluelight schijnwerpers. “Uiteindelijk kunnen we met windstil weer harder rijden met een beter bedekking van het middel op het gewas. In combinatie met de verlaagde boomhoogte is het spuitbeeld nog mooier.” De boom hangt stabiel en draait mooi mee in de bocht. Daarbij helpt de disselbesturing, al merkt Tom Koenraadt wel op dat de zelfsturendheid van de machine even wennen is. De getrokken veldspuit staat op relatief brede Alliance VF- banden (320/105R50).
Fendt 309-trekker voor de getrokken veldspuit
Tegelijk met de aanschaf van de CHD via Van der Sluis Mechanisatie is er ook een nieuwe Fendt 309- trekker gekomen. “Wij moeten een trekker hebben met lucht, ook omdat wordt afgeraden om dit op een bestaande trekker op te bouwen”, haakt Noud Koenraadt in. “Zo’n trekker hebben we niet staan. De 309 is de qua pk’s de lichtste uitvoering van Fendt met een fronthef. Een uitgelezen machine voor het werk bij ons.” Ten opzichte van een zelfrijder werkt het wel anders, qua zicht en bediening van de vele opties op de spuit. “Dat is voor mij wel de reden dat ik het spuitwerk tot dusver nog heb overgelaten aan mijn zoon, maar dat komt binnenkort wel.” Door de luchtremmen op de trekken kun je niet bijremmen bij de sloot, dat is nadeel van lucht.
VOF Koenraadt
VOF Koenraadt heeft een areaal van ongeveer 55 hectare. Pootgoed (poolrassen voor Agrico en Spunta als vrij ras) vormt met 25 hectare het belangrijkste gewas. Daarnaast worden er tarwe, suikerbieten en luzerne geteeld en tulpenland verhuurd. Met een melkveehouder wordt er nog grasland geruild. “Met deze omvang kunnen we beide een goede boterham verdienen”, oordeelt Noud Koenraadt. In 2018 heeft het bedrijf geïnvesteerd in een uitbreiding van de opslag naar duizend kisten. “Met de moderne CHD-veldspuit en de Fendt zijn wij klaar voor de toekomst.”
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst en beeld: Martin de Vries