Loonwerker in beeld: Jurgen Desmeth uit Pepingen

Fendt

Editie september

Toegegeven, het zijn hoogdagen voor maïsliefhebbers. Dat geldt ook voor Jurgen Desmeth. Nog voor de hakselcampagne in Pepingen van start ging, trok De Loonwerker richting Limburg om daar maïsbalen te persen. “Ik doe alles graag, maar dit staat met stip op één. Je komt overal en ziet alles, zo neem ik veel goede ideeën mee. Als je geen geld verdient, verdien je verstand.”

Aankoop met voorbedachten rade

Voor de mest van 120 zeugen met bijhorende vleesvarkens en 24 melkkoeien uit te rijden, kocht Daniël Desmeth in 1996 een 12 ton Dezwaef-drijfmesttank. Met een mestbankverhaal in aantocht, was de hefinrichting een optie die Daniël hoopte nog veel nodig te hebben. De Fiat 90-90 had er alleszins zijn werk aan. Een trekker die ze nog steeds gebruiken voor lichtere werkjes en die als het van Jurgen afhangt een standbeeld verdient. In 1999 startte Daniel officieel met loonwerk terwijl zijn vrouw Marleen zich ontfermde over de dieren. Er kwam een bouwland- en graslandbemester van het merk Schouten. Toch was het snel gedaan met mest uitrijden omdat de put te snel leeg was. Daarom lieten ze aal overkomen op transport en de Fiat maakte plaats voor een New Holland M135. In die tijd mochten er nog grote hoeveelheden uitgereden worden, dus die tractor kon dat perfect baas.

In 2005 krijgen Daniël en Jurgen een serieuze opdoffer wanneer moeder Marleen plots komt te overlijden. Het behalen van zijn graduaat-landbouwdiploma is plots het minste van Jurgens zorgen. Door het rouwproces en het feit dat er meer dan werk genoeg was op het bedrijf, stapt hij één jaar later mee in de zaak.

Lang gereden met tweedehands machines

In 2006 ging firma Desmeth maïsbalen persen met een Orkel-maïspers, een primeur voor het Pajottenland. Hakselen, persen en dorsen deden ze trouwens ook al. Daarvoor kochten ze in eerste instantie noodgedwongen tweedehandsmateriaal omdat je niet alles onmiddellijk nieuw kunt kopen, een politiek waar ze sinds 2012 grotendeels vanaf stapten. “Je betaalt beter nieuwe machines af dan een hoop geld uit te geven aan wisselstukken”, meent Jurgen. “Als we niet tevreden zijn, doen we een machine vaak snel van de hand. Anders blijf je aanmodderen en worden klanten ontevreden. Voor je er erg in hebt, raak je in een vicieuze cirkel. Onze persen doen we tegenwoordig weg op jonge leeftijd. Interessante machines voor de dealers waardoor de overnameprijs hoger ligt.” Daarom dat dit jaar twee persen van vier jaar oud werden ingeruild voor drie nieuwe persen: een NH Big Baler 890, een Claas Rollant Uniwrap en een Quadrant 4200.

Meer lezen? 

Wilt u het volledige artikel lezen over loonwerker Desmeth? Vraag dan een gratis proefnummer aan op Vakblad De Loonwerker.U kunt  hiervoor mailen naar deloonwerker@prosu.nl onder de vermelding van proefnummer september. Wilt u altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws en kennis opdoen? Neem dan een abonnement op het vakblad

Andere artikelen in het september nummer zijn:

  • Machine in de kijker: Holaras UM/UR uienrooicombinaties
  • Massey Ferguson 37 jaar enjambeur: Franse portaaltractor met Engels hart
  • Vooruitblik: werktuigendagen Oudenaarde

Deel dit artikel

De Loonwerker januari

online editie

Bekijk het vakblad online en interactief

Vakblad de Loonwerker behandelt vaktechniek, gebruikerservaringen en de visie van fabrikanten en collega’s in terugkerende rubrieken. Lees hier meer over...

Open de Loonwerker >>

Agenda

11 januari 2018 R-tensoep Opstapdag in HaelenR-tensoep Opstapdag in Haelen
31 mei t/m 2 juni 2018 Technische Kontakt DagenTechnische Kontakt Dagen
12 tm 15 september 2018 AgroTechniek HollandAgroTechniek Holland
27 tm 30 november 2018 AgromekAgromek